sâmbătă, 6 aprilie 2013

Chiptuning-ul auto

Chiptuning-ul este operația prin care se optimizeaza software-ul din unitatea de control electronic a motorului (ECU – engine control unit), cunoscută și drept dispozitivul de comandă electronică sau computerul de injecție a motorului. Acest dispozitiv este responsabil pentru întregul management al funcționării motorului și controlează, conduce și reglează toate funcțiile importante ale motorului.
Procedura este următoarea: se modifică parametrii (de ex. presiunea de aer și cantitatea de combustibil din motor la un moment dat) și astfel se obține un cuplu mărit la același număr de turații pe minut și mai multă putere. La aceeași manieră de condus consumul de combustibil scade ușor, cu până la 0,5-0,8 litri la 100 km. Operația durează de la cateva minute la cateva ore, un chiptunig de calitate realizându-se atat prin port-ul de diagnostic al mașinii cat si in boot mode prin conectarea direct la ECU.
Un chiptuning este reusit dacă se obtine maximum de putere fara a afecta insa viata motorului si a masinii.
Cresterile de performanta se situeaza intre 10-35% din valorile initiale de putere si cuplu. Un motor aspirat poate avea un castig de 8-10%, iar unul turbo poate ajunge la 30-35% dupa remapare.  Toate optimizarile de putere oferite de mine pleaca de la fisierul Chiptuning-ul este operația prin care se optimizeaza software-ul din unitatea de control electronic a motorului (ECU – engine control unit), cunoscută și drept dispozitivul de comandă electronică sau computerul de injecție a motorului. Acest dispozitiv este responsabil pentru întregul management al funcționării motorului și controlează, conduce și reglează toate funcțiile importante ale motorului.
Procedura este următoarea: se modifică parametrii (de ex. presiunea de aer și cantitatea de combustibil din motor la un moment dat) și astfel se obține uncuplu mărit la același număr de turații pe minut și mai multă putere. La aceeași manieră de condus consumul de combustibil scade ușor, cu până la 0,5-0,8 litri la 100 km. Operația durează de la cateva minute la cateva ore, un chiptunig de calitate realizându-se atat prin port-ul de diagnostic al mașinii cat si in boot mode prin conectarea direct la ECU.
Un chiptuning este reusit dacă se obtine maximum de putere fara a afecta insa viata motorului si a masinii.
Cresterile de performanta se situeaza intre 10-35% din valorile initiale de putere si cuplu. Un motor aspirat poate avea un castig de 8-10%, iar unul turbo poate ajunge la 30-35% dupa remapare.  Toate optimizarile de putere oferite de mine pleaca original al masinii dumneavoastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu